دانستنی های طلا

علامت های حک شده در طلا

علامت و شماره‌هایی که به روی طلا حک می‌شوند چه معنایی دارند؟
حک شده
اگر با دقت به زیورآلات طلای خود نگاه کرده باشید، حتماً متوجه شده‌اید که روی هر یک از آن‌ها حروف و اعدادی درج شده است. حروف و اعداد روی طلا در واقع شناسنامهٔ قطعه طلای مورد نظر هستند و عیار یا خلوص، رنگ و محل ساخت آن را مشخصی می‌کنند و اطلاعاتی در مورد روش ساخت آن قطعه در اختیار شما می‌گذارند‌.اعداد و حروف روی طلا که به آن‌ها انگ نیز گفته می‌شود، حاوی مشخصات قطعه طلای مورد نظر هستند. در واقع اولین فاکتور تشخیص اصالت طلا، همین حروف و اعداد درج شده روی آن هستند که بیشترین کاربرد آن‌ها نیز در جلوگیری از کلاهبرداری و فروش طلای تقلبی است. عیارهای رایج طلا در کشورهای مختلف متفاوت است و به دنبال واردات و صادرات طلا ممکن است سودجویان طلایی با عیار کمتر را به‌عنوان طلای رایج کشور به فروش برسانند. به همین منظور شرکت‌های سازندهٔ طلا و جواهرات در سراسر دنیا موظف شدند کدهایی را به‌منظور راهی برای شناسایی مصنوعات طلا روی آن‌ها ثبت کنند.
نکته‌ای که باید به آن توجه کنید این است که اگرچه اعداد روی طلا معیار نسبتاً مناسبی برای سنجش اصالت آن هستند؛ اما هرگز نمی‌توانند به‌عنوان سند قطعی تشخیص اصالت طلا به کار بروند. چرا که کلاهبرداران ممکن است اعداد و حروفی دقیقاً مشابه با طلای اصلی را روی قطعات تقلبی حک کنند و شما را به خطا بیندازند. در ادامهٔ این مقاله به معرفی کامل کدها، حروف و اعداد روی طلا می‌پردازیم.
کد، حروف و اعداد روی طلا چه چیز‌هایی را نشان می‌دهند؟
همچنین عدم وجود این کد های روی طلا نیز ممکن است به این دلیل باشد که طلا قدیمی است و از ابتدا دارای کد نبوده است یا کد آن به‌ مرور از بین رفته است؛ بنابراین بهتر است برای تشخیص اصالت طلا به این روش بسنده نکنید. کد، حروف و اعداد روی طلا این موارد را نشان می‌ دهند:
  • عیار: که می‌ تواند نشان‌ گر عیار بین ۲۴ (یا ۹۹۹) تا ۶ (۲۲۰) باشد.
  • رنگ: که نشان‌ گر زرد، سفید یا صورتی بودن طلا است.
  • محل ساخت: که شهری سازنده طلا را معرفی می‌ کند.
  • روش ساخت: که نشان‌ گر آبکاری شدن، پر شدن یا روکش شدن قطعه طلا است.
اگر می‌خواهید متوجه کد، حروف و اعداد روی طلای خود شوید، در ادامه معنی هر یک را برای شما توضیح می‌دهیم.
تعیین عیار با اعداد روی طلا یا کد طلا
مهم‌ترین چیزی که شرکت‌های تولیدکننده طلا و جواهرات موظف به درج آن روی قطعات تولیدی خود هستند، عیار قطعات موردنظر است. عیار طلا را با استفاده از عبارت k ،K یا kt که نشان‌دهنده کلمهٔ Karat یا عیار است، روی قطعات طلا حک می‌کنند. خالص‌ترین طلای موجود، طلای ۲۴ عیار است و طلاهای ناخالص‌تر را به‌صورت نسبتی از ۲۴ نشان می‌دهند.
چنانچه در فاکتور خرید این موضوع ذکر شده است و قیمت قطعه طلای خریداری شده نیز با عیار آن مطابقت دارد، معمولاً جای نگرانی وجود ندارد. دومین روش درج عیار طلا، استفاده از اعداد سه‌رقمی است که در واقع درصد طلای موجود در قطعه مورد نظر را نشان می‌دهد. برای مثال طلای ۲۴ عیار که خلوص ۹۹.۹ درصد دارد، با عدد ۹۹۹ مشخص می‌شود. در واقع برای محاسبهٔ درصد طلای خالص موجود در یک قطعه، کافی است کد سه‌رقمی درج شده روی آن را با یک رقم اعشار در نظر بگیرید. در ادامه، عیار‌های رایج طلا به همراه کد سه‌رقمی معادل آن‌ها آورده شده است. اعداد روی طلا باید یکی از این موارد باشد و درج هر عددی به جز این اعداد ممکن است علامتی از تقلبی بودن آن قطعه باشد.
نکته: باوجوداینکه فروش طلای ایرانی با عیار کمتر از ۱۸ غیرقانونی محسوب می‌شود، طلاهای وارداتی ممکن است با عیارهای کمتری در بازار موجود باشند. برای مثال عیارهای 14k یا 10K از عیارهای رایج طلاهای آمریکایی و اروپایی است؛ بنابراین، اگر طلایی خریداری می‌کنید که عیار ۱۸ ندارد، ممکن است جزء این طلاهای وارداتی باشد.
تعیین رنگ با حروف روی طلا
دومین کد روی طلا، مربوط به رنگ آن قطعهٔ طلا است. رنگ‌های رایج طلا شامل زرد، سفید و صورتی هستند. برای نشان‌دادن رنگ قطعهٔ طلا، حرف اول معادل َانگلیسی آن را روی طلا حک می‌کنند:
  • طلای زرد (Yellow) با حرف Y؛
  • طلای سفید (White) با حرف W؛
  • و طلای صورتی (Pink) با حرف P.
تعیین محل ساخت با کد طلا
محل ساخت طلا نیز باید روی آن درج شود. باتوجه‌به اینکه خریدوفروش طلاهای خارجی و وارداتی ممکن است با مشکلاتی همراه باشد، احتمالاً ترجیح می‌دهید که طلای ایرانی خریداری کنید. طلاهای تولید داخل معمولاً در شهرهای تهران، مشهد و اصفهان ساخته می‌شوند.
حرف اول نام هر یک از این شهرها به‌عنوان محل ساخت، روی طلا درج می‌شود. حرف T مربوط به تهران، حرف M مربوط به مشهد و حرف E مربوط به اصفهان است. البته گاهی در کنار این حروف اعداد دیگری نیز به چشم می‌خورد که نشان‌دهندهٔ شماره مجوز کارخانهٔ سازنده آن قطعه در اتحادیه طلا و جواهر کشور است. همچنین گاهی این کارخانه‌ها به‌جای شمارهٔ مجوز، نشان خود را روی قطعات طلا حک می‌کنند.
تعیین روش ساخت با عبارات روی طلا
علاوه بر کد های گفته شده، روی بعضی از قطعات طلا ممکن است اطلاعاتی دربارهٔ روش ساخت آن‌ها نیز درج شود. رایج‌ ترین این کد ها شامل موارد زیر است:
  • GP روی مصنوعات طلا مخفف عبارت Gold Plated  به معنای روکش شده با طلا است. این کد را ممکن است گاهی به‌صورت HGP  نیز مشاهده کنید که مخفف عبارت Heavy Gold Plated است، به معنی آن که در ساخت این قطعه از طلای بیشتری (نسبت به حالت معمول) برای روکش کردن استفاده شده است.
  • GF مخفف عبارت  Gold Filled و به معنای این است که قطعهٔ موردنظر با طلا پر شده است.
  • GE نیز مخفف عبارت Gold Electroplated است به معنای آنکه این قطعه با طلا آبکاری شده است.
نکته‌ ای که باید به آن دقت کنید این است که در هیچ یک از موارد فوق، قطعهٔ مورد نظر جزو زیورآلات تمام طلا محسوب نمی‌ شود و فروش آن به این عنوان غیرقانونی است. همچنین هیچ یک از این عبارت‌ ها اطلاعاتی در مورد فلز پایه به شما نمی‌ دهند و تنها بیان می‌ کنند که این قطعه با طلا پوشانده شده یا در ساخت از طلا استفاده شده است؛ بنابراین دقت کنید که این قطعه‌ ها را به‌عنوان قطعهٔ تمام طلا به شما نفروشند.
مثال: برای مثال عبارت 14K GP به معنی این است که قطعهٔ موردنظر با طلای ۱۸ عیار روکش شده است و عبارت 14K GF 1/10 به این معنی است که یک‌دهم این قطعه با طلای ۱۴ عیار پر شده است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *